Domácnosti sú najväčšími vinníkmi: Naučme sa šetriť jedlom a planétou!

“Zapojme sa do Európskeho týždňa redukcie odpadu, ktorý trvá do 24. novembra 2024. Tento rok je hlavnou témou potravinový odpad,” informovalo o tom mesto Trenčín na svojej webovej stránke.

“V EÚ sa ročne vyprodukuje viac ako 58 miliónov ton potravinového odpadu, čo predstavuje 131 kg na obyvateľa (Eurostat, 2023), s trhovou hodnotou odhadovanou na 132 miliárd eur. Plytvanie potravinami nie je len etický a ekonomický problém, ale tiež problém čerpania obmedzených prírodných zdrojov v životnom prostredí,” pokračuje.

“Európsky týždeň znižovania množstva odpadu (The European Week for Waste Reduction – EWWR) je najväčšou kampaňou na zvýšenie povedomia o predchádzaní vzniku odpadu v Európe. Spája jednotlivcov, školy, podniky, samosprávy, mimovládne organizácie a združenia, ktoré organizujú aktivity na zvýšenie povedomia o znižovaní odpadu,” konštatuje sa v príspevku.

“Na celosvetovej úrovni sa vyhodí jedna tretina všetkých potravín vyrobených pre ľudskú spotrebu. Veľká väčšina tohto druhu odpadu vzniká v domácnostiach (viac ako polovica vyprodukovaného potravinového odpadu), v stravovaní (reštaurácie a jedálne) a v maloobchode (supermarkety a obchody). Premýšľajme o tom skôr, ako tento odpad vytvoríme. Inšpirujme sa navzájom. Tipy na minimalizovanie potravinového odpadu nájdete na www.nulaodpadu.sk,” dodalo mesto.

zdroj: Mesto Trenčín

zdroj: trencin.sk

Total
0
Shares
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Related Posts